Συνταγές

Κοτοπιτάκια

ΥΛΙΚΑ:

1. Για την ζύμη:

  • 3/4 του κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μαργαρίνη αλατισμένη
  • 500 γρ. γιαούρτι
  • λίγο σουσάμι


2. Για την γέμιση:

  • 400 γρ. κοτόπουλο Αγγελάκης (ψημένο ψαχνό-αλατοπιπερωμένο)
  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά
  • 100 γρ. τυρί μετσοβόνε
  • 2 αυγά
  • 3 κουτ. της σούπας βασιλικό φρέσκο

Μπεσαμέλ:

  • 6 κουτ. της σούπας αλεύρι
  • 6 κουτ. της σούπας βούτυρο
  • 2 (ποτήρια του νερού) γάλα
  • αλάτι-πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λιώνετε σε μία μικρή κατσαρόλα τη μαργαρίνη και ανακατεύετε με το γιαούρτι μέχρι να γίνει λείος χυλός. Προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, το ζυμώνετε, έως ότου δημιουργήσετε μία μαλακιά ζύμη. Προετοιμασία για τη γέμιση: Για να φτιάξετε τη μπεσαμέλ, λιώνετε τη μαργαρίνη σε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, προσθέτετε λίγο-λίγο αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλύεται. Αφού ρίξετε όλο το αλεύρι, προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς, ώστε να μη δημιουργηθούν σβόλοι στη μπεσαμέλ. Κατεβάζετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και της προσθέτετε αλάτι, πιπέρι. Προσθέτετε στη μπεσαμέλ την τριμμένη γραβιέρα και τη φέτα, το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια, τα αυγά, το βασιλικό και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε τη ζύμη σε στρογγυλά μπαλάκια (περίπου όσο χωράει η χούφτα σας) και τα ανοίγετε σε χοντρά, στρογγυλά φύλλα. Βάζετε σε κάθε ένα, μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση, τα κλείνετε έτσι ώστε να σχηματίζεται μισοφέγγαρο και ανασηκώνετε, διπλώνοντας την άκρη προς τα μέσα, ώστε να μη μπορεί να χυθεί η γέμιση. Με ένα πινέλο αλείφετε το κάθε κοτοπιτάκι με γάλα, ρίχνοντας και λίγο σουσάμι. Αφού έχετε περάσει το ταψί με βούτυρο, τοποθετείτε τα κοτοπιτάκια σας αραιά και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Καλή σας όρεξη !!!