Νέα και Συμβουλές
Κοτόσουπα VS Κρυολόγημα

Κοτόσουπα VS Κρυολόγημα

Είναι η κοτόσουπα φυσικό φάρμακο για το κρυολόγημα?

 

Είναι η πρώτη τροφή που σκεφτόμαστε όταν δεν νιώθουμε καλά ή όταν είναι κάποιος στο σπίτι άρρωστος, κατά πόσο όμως η κοτόσουπα είναι ένα φυσικό φάρμακο;

 Σύμφωνα με τον Dr. Stephen Rennard, πνευμονολόγο στο Ιατρικό Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία πως η κοτόσουπα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τον περιορισμό των δυσάρεστων συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή μιας ίωσης.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μετά από σε βάθος εργαστηριακή ανάλυση της κοτόσουπας από μια ομάδα ιατρικών ερευνητών. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιική λοίμωξη στον άνω αναπνευστικό σωλήνα. Το σώμα ανταποκρίνεται με φλεγμονή, η οποία οδηγεί τα λευκά αιμοσφαίρια να μεταφερθούν σε αυτή την περιοχή. Αυτά τα αιμοσφαίρια ωστόσο δεν μπορούν να σκοτώσουν όλα τα κύτταρα του ιού και η παρενέργεια της παρουσίας τους είναι η παραγωγή βλέννας, η οποία ευθύνεται για τα παραδοσιακά συμπτώματα του κρυολογήματος: βαρύ κεφάλι, βήχα και φτέρνισμα.

Η θεωρία του Rennard είναι πως κάποιο συστατικό της κοτόσουπας μπλοκάρει ή καθυστερεί την ποσότητα των κυττάρων που προκαλούν συμφόρηση στην περιοχή των πνευμόνων, ανακουφίζοντας έτσι από τα συμπτώματα.

Τα ευρήματα του Rennard δημοσιεύτηκαν στο τρέχον τεύχος του Chest, της ιατρικής επιθεώρησης της ένωσης American College of Chest Physicians.

Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν πως τα οφέλη της σούπας είναι κυρίως ψυχοσωματικά και πως πρόκειται για μια τροφή που προσφέρει συναισθηματική ανακούφιση (comfort food). Άλλοι λένε πως οι ατμοί της καυτής σούπας ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση και προσφέρουν στο σώμα την απαραίτητη ενυδάτωση για να διώξει τους ιούς.

 

Πηγη: Capitalhealth.gr